IMPRESSIE 2E DIRIGENTENSESSIE

De tweede editie van Dirigentensessie Noord was op zaterdag 23 april 2022. Alle coronabeperkingen waren gelukkig weer achter de rug, dat zorgde voor een zorgeloos samenzijn.

Allereerst werden er verschillende (opwarm)oefeningen met de groep gedeeld. Wies deed met de deelnemers een rondje "stemgym", Jan presenteerde een leuke "quod libet", 5 songs die je "door elkaar" kunt zingen. Judith studeerde razendsnel een compacte "baroksong" in, en Hans legde uit hoe hij zijn koren meer "harmonisch besef" bijbrengt met behulp van toonladders.

Akke Feenstra had nog even snel een circle song gecomponeerd in een klassiek idioom. Hiermee dook zij verder in de wereld van "Vocal Painting". De deelnemers konden kennismaken met verschillende nieuwe gebaren.

Na een korte pauze met heerlijke taart werd de groep in tweeën gesplitst. De ene helft ging met Merel mee, die de deelnemers liet kennismaken en oefenen met het "solfa" systeem, waarbij het zingen van een pentatonische ladder van handgebaren vergezeld wordt.

Akke Bosma ging met de andere helft ritmisch aan de slag. Ze stortte een flinke lading oefeningen en spelletjes over de groep uit om het ritmisch bewustzijn van koorzangers te trainen. Na deze workshops sloten we de dag af met een aantal improvisatie oefeningen, om "the music in the moment" vorm te geven, ook onder leiding van Akke Bosma.

De tijd vloog voorbij, en na drie uur kon iedereen verzadigd van nieuwe ideeën (en soep) weer naar huis. Dit seizoen nog 1 sessie te gaan!